Tuesday, March 12, 2013

Limbajele iubirii


Se poate întâmpla ca atunci când dorim să îi arătăm celui îndrăgit afecţiunea pe care i-o purtăm, să nu reuşim acest lucru. De ce? Se pare că există mai multe limbaje ale iubirii, care diferă de la o persoană la alta.

Fenomentul se întâmplă datorită faptului că atunci când suntem mici, învăţăm limbajul întâlnit la părinţi. Acest lucru nu înseamnă că nu putem învăţa pe parcursul vieţii şi alte limbi, care de altfel, ne facilitează comunicarea cu oameni care folosesc un alt limbaj.   

Pentru a avea o comunicare fructuoasă, nu doar la începutul unei relaţii, trebuie să observăm, atunci când dispare vălul îndrăgostirii şi sentimentele se aşează, limbajul învăţat din familie de către celălalt şi să încercăm să deprindem abilităţile de comunicare în acel limbaj.

Iată, pe scurt, aceste limbaje ale iubirii:

1.Cuvintele de incurajare

 Se referă la declaraţiile directe şi prin viu grai şi la complimentele şi susţinerea verbală.  

2.Timpul acordat

Presupune o atenţie şi o ascultare activă asupra ce doreşte celălalt să ne împărtăşească şi se poate manifesta prin activităţile comune pe care cei doi le fac în echipă.   

3. Darurile primite

Un dar este simbolul al aprecierii şi al fapului că cineva s-a gândit cu drag la noi. Darurile pot fi de multe feluri: achiziţionate, create de cel care le oferă sau găsite, cum ar fi o floare din natură. Însă, darul cel mai preţios este darul prezenţei de sine, care este binevenit, în special în situaţiile în care celălalt are mare nevoie de noi.  

4.Serviciile

Pentru anumite persoane, iubirea se observă prin ce facem pentru ei. În acest caz, lucruri mici şi banale pentru noi, fac diferenţa pentru cel iubit.

5.Mângâierile fizice

Cuprinde: îmbrăţisările, ţinutul de mână, sărutul, contactul fizic. Acestea sunt modalităţi de exprimare a emoţiei iubirii, prin care celuilalt îi este confirmată afecţiunea. 

Pentru a afla limbajul personal de iubire şi cel al perechii, Chapman, ne oferă două metode.

1. Să ne gândim când ne-am simţit cel mai iubiţi şi să răspundem la intrebarea:

Ce a fost deosebit atunci, ce anume din ceea ce a făcut partenerul m-a făcut să mă simt atât de bine?

2. Să ne amintim ce anume din ce nu primim în mod obişnuit de la cel drag, ne supără cel mai mult.


Să observăm ce efecte poate avea folosirea complimentelor, în vieţile oamenilor.





No comments:

Post a Comment